perjantai 17. lokakuuta 2008



















Ja sitten Suomen sotahistoriaa...
Sarjassamme "Suomen sotasankarit" osa 1

"Marokon kauhu" Aarne Juutilainen, Kollaajoen sankarillinen komppanian päällikkö. 

Talvisodassa Juutilainen toimi luutnanttina Jalkaväkirykmentti 34:n komppanian päällikkönä ja kapteenina II/JR 34 pataljoonan komentajana muun muassa Kollaanjoen taistelussa.

Hän kunnostautui rohkeutensa ja persoonallisen johtamistapansa ansiosta. 

Juutilaisen yksikössä taisteli muun muassa Suomen kuuluisin tarkka-ampuja Simo Häyhä, joka oli majoitettuna Juutilaisen komentotelttaan Kollaanjoella.

JR 34:n komentaja everstiluutnantti Wilhelm Teittinen piti Juutilaista suuressa arvossa. 

Teittinen arvosti erityisesti Juutilaisen kylmäpäisyyttä, ja hänen tapaansa valaa rohkeutta miehistöön esimerkillään ja taisteluhengellään.

70-vuotissyntymäpäivänään vuonna 1974 Aarne Juutilainen kertoi Ilta-Sanomille, ettei palvelu legioonassa ja Saharan autiomaassa Marokon sodassa ollut yhtään mitään verrattuna Suomen talvisotaan, joka oli äärimmäisen epäinhimillinen päivästä toiseen.

Kollaalla käytiin yhdessä Karjalankannaksen kanssa talvisodan kovimmat taistelut ja pelkästään maaliskuun 2. päivänä vihollisen arvioidaan ampuneet 30 000–40 000 tykistön laukausta Kollaan päälinjalle.


Juutilaisten suku oli todellinen sotasankareiden suku, Aarne Juutilaisen veli Ilmari Juutilainen kunnostautui sodassa erinomaisesti myös.

Ilmari "illu" Juutilainen,kiinnostui ilmailusta jo nuorena ja siitä muodostui sankaritarina vailla vertaa. 

Eino Ilmari Juutilainen (21. helmikuuta 1914 Lieksa – 21. helmikuuta 1999) oli toisen maailmansodan aikana Suomen ilmavoimien menestyksekkäin taistelulentäjä. Hän saavutti sotien aikana kaikkiaan 94 ilmavoittoa, ja on kansainvälisissä toisen maailmansodan lentäjien ilmavoittojen vertailussa eniten pudotuksia tehnyt ei-saksalainen lentäjä. Juutilainen oli yksi neljästä kaksinkertaisesta Mannerheim-ristinritarista. Sotilasarvoltaan hän oli lentomestari.


Ei kommentteja: